Oudergericht Pedagogisch Adviseren

Wanneer je als ouder een opvoedvraag hebt of een opvoedprobleem ervaart, kan het helpend zijn om hier samen met een pedagogisch hulpverlener/begeleider over in gesprek te gaan. Aan de hand van de gesprekken kan een pedagogisch advies gegeven worden. 
Het idee achter advies is dat het beter moet gaan met het kind. Maar advies start met de ouder. De ouder komt met een vraag, bijvoorbeeld: het kind luistert niet, eet niet, uit zich niet. 
Dat je als ouder vast loopt, kan verschillende oorzaken hebben;

  • Ontbrekende kennis over leeftijdsgebonden gedrag van het kind. 
  • Moeite hebben om kennis te vertalen naar het kind/moeite om het handelen aan te passen aan de veranderende vragen van het kind.
  • Eigen hindernissen zitten in de weg bij het omgaan met het kind.


Tijdens de gesprekken staat de ouder centraal. Ouders weten het beste wat wel en niet werkt bij hun kind. Daarnaast wordt het advies gegeven aan de ouder en is gebaseerd op wat de ouder al kan, weet, voelt, denkt en doet in andere situaties met zijn kind. Bij dit advies wordt rekening gehouden met de vaardigheden, stijl en visie van de ouder. 


Dit traject bestaat uit 3 gesprekken; 
Gesprek 1: verhelderen van de vraag, het doel en de competenties van de ouder
Gesprek 2: zicht op het kind nuanceren en mogelijkheden van handelen afleiden 
Gesprek 3: gebruiksaanwijzing voor de lastige opvoedingssituatie uitwerken en evalueren 

In overleg wordt er na een aantal weken een telefonische evaluatie gepland. Er wordt besproken of de interventie (het advies) geslaagd is. Daarnaast kan gekeken worden of er aanvullend advies of andere vormen van hulpverlening nodig/wenselijk is. 

Bij particulier inkopen zijn de kosten € 275,- voor het hele traject.